duminică, 23 februarie 2014

Atelier de gătit pentru copiii de la Marie Curie

Serile de gătit la noi la Atelier sunt mereu frumoase, niciodată la fel și categoric inedite. Însă pe 21 februarie a fost de-a dreptul minunat. Le suntem recunoscătoare tuturor celor care au venit și cu siguranță va însemna ceva și pentru copiii bolnavi de cancer de la Marie Curie.

Urmăriți pagina Alături de copiii bolnavi de cancer de la Marie Curie, pentru a face cunoștință cu toți copiii minunați la care ne gândim și cărora le ținem pumnii.

Am fost foarte mulți (27 în total), înghesuiți, zgomotoși și pofticioși.
Am spart farfurii și pahare.
A fost o seară grecească magnifică!

Iată ce am gătit și savurat împreună:


Pitta bread 




Tzatziki
Sos magic FROG: de iaurt cu busuioc 
Feta cu oregano și ulei de măsline
Roșii cherry cu pătrunjel și ulei de măsline
Măsline de toate felurile









Halloumi cu dressing magic FROG de lămâie și miere




Spanakopita - plăcintă grecească cu spanac (proaspăt) și feta. 




Tsoureki - Brioșe grecești 




Cocktailul Alexandrei :) cu sirop de vișine, apă minerală și fructe de pădure



Și Muscat Ottonel sec de la Corcova! Mulțumim Șerban Dâmboviceanu și Robert Marshall!



Pentru cei curioși să repete experiențele și acasă, găsiți mai jos și rețetele pentru starurile serii:

Pitta Bread
  • 250g făină albă
  • 7g drojdie uscată
  • 1 lță sare
  • 25g semințe sau ierburi: susan negru, in, cimbru, oregano (nu  
  • 160ml apă ușor călduță
  • 2 linguri ulei de măsline
Amesteci făina cu sarea, drojdia și semințele. E bine să cerni făina pentru a se aerisi - va crește mult mai bine.
Adaugi 120ml din apa pregătită și uleiul, amestecând cu măna. Adaugi treptat și restul de apă, până coca se desprinde de bol.
Cu încă puțin ulei pe masă sau în bol, frămânți coca 5-10 minute. Va fi o cocă umedă la început, dar nu te teme, se va întări până la urmă.
Lași coca la crescut o oră într-un bol uns cu ulei de măsline și acoperit cu folie de plastic. Ideal ar trebui să crească la minim 37 grade C.

După ce s-a dublat în volum, iei bucățele de cocă și formezi grămăjoare pe care le aplatizezi în forme ovale și plate de 3-5 mm. Folosește făină din plin!

Pudrezi o tavă cu făină înainte de a așeza pâinile și le coci la cuptor la 250 grade (sau la maximul cuptorului tău) timp de 5-10 minute. Se vor face repede, si ai grijă sa nu se rumenească prea tare, pentru că vrei să fie elastice, nu casante.

După ce le scoți din cuptor, acoperă pittele cu un prosop curat și lasă-le asa 10-15 minute.


Sos magic FROG 
  • 400 ml iaurt grecesc (neapărat grecesc, cu grăsime cât mai multă)
  • 2 lingurițe miere
  • 2 lingurițe ulei de măsline 
  • 1 cățel de usturoi
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • busuioc proaspăt
  • opțional suc de la 1/2 lămâie

Vei face cel mai fabulos sos de iaurt în 60 secunde. Pui totul într-un bol și amesteci :)
Dacă ai răbdare până a doua zi, sosul va deveni și mai bun.

Nu exagera cu usturoiul...


Dressing magic FROG

(da, tot ce e FROG e magic)

  • sucul de la o lămâie
  • ulei de măsline (dublul sucului de lămâie)
  • sare
  • piper
  • 2 lingurite miere
  • 2 lingurile mustar provencal, dijon sau orice alt muștar cu bobite

Pentru salate, brânză halloumi, lângă pește, peste andive, cu cartofi fierți (și aruncă și niște verdețuri proaspete).


Spanakopita

  • un pachet de foi de plăcintă
  • ulei de măsline (mult, Rox nu știe exact cât)
  • 600g spanac baby proaspăt
  • o legătură de ceapă verde, partea albă și 2 cm din cea verde, tocată
  • un praz (opțional, pentru puțină dulceață), tot partea albă, feliat rondele de 3 mm
  • o legătură de mărar, tocat fin
  • 200g feta

Se împart foile în două, o parte urmând să fie folosită ca baza, iar restul deasupra compoziției.
Fiecare foaie se unge cu ulei. Răsfiri toate ingredientele rămase peste baza din foi și acoperi cu foile rămase (și ele, unse fiecare cu ulei de măsline). Crestezi puțin foile de deasupra, formând pătrate (sau inimioare dacă ești in the mood) și coci la 170 grade până devin aurii (40 min).


Tsoureki 

Brioșe grecești cu finețe franceză (Brioche)
Să nu te așepți la brioșe normale, vei gusta cea mai vaporoasă cocă de cozonac, ca o brioche franceză, însiropată ca la greci.

  • 65g unt la temperatura camerei
  • 65ml lapte
  • 100g zahăr
  • 2 ouă la temperatura camerei
  • 430g făină 
  • 10g drojdie
  • 50ml apă călduță
  • coaja de la o portocală
  • mastic și mahlepi daca știi ce sunt și le găsești. Nu le vei găsi, deci pui 1/2 linguriță de cardamom
Pentru sirop
  • 100g zahăr
  • 100ml apă
  • 1 lță cardamom

Lași la dospit 6-7 minute drojdia cu o linguriță de zahăr și apa. Între timp pui la topit pe aragaz, la foc mic, untul, zahărul și laptele, până se dizolvă zahărul. Apoi lași să se răcească până ajunge la 37 grade (echivalentul temperaturii corpului, adică să nu fie nici cald, nici rece, ci exact ca degetul cu care testezi). Adaugi ouăle și amesteci cu mixerul, pui drojdia și amesteci iarăși, pui făina, portocala și cardamom și frămânți coca timp de 5-10 minute.
Acoperi cu plastic și lași la crescut 2-3 ore.
După ce au crescut pui compoziția în forme de brioșe, umplându-le 2/3. Teoretic ar mai trebui să stea la crescut încă 40 min, dar dacă e călduț în cameră sunt suficiente și 10 minute.
Înainte de a le pune la cuptor, le ungi cu ou bătut cu o lingură de apă și arunci deasupra niște nuci sau fistic, migdale sau ce te inspiră.

170 grade, 20-25 minute, până se rumenesc.
Imediat ce le scoți trebuie să pui siropul (să fie călduț). Poți găuri brioșele cu o scobitoare ca să se însiropeze mai bine.


Enjoy!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu