vineri, 25 septembrie 2015

CRUD, experiment veDJetal la Combinatul Fondului Plastic

(un loc imaginat de Roxana Popa-Platagea, chef FROG)


Plimbându-te în jurul Bucureștiului este imposibil să nu fii izbit de siluetele dezolante ale fostelor fabrici. Mormane diforme de beton, rugină și geamuri sparte sunt înconjurate de buruieni și praf. Sunt spații în care natura începe  încet procesul de reinstaurare.

Insuficient depărtate de oraș încât să fie ascunse, dar nici în centrul său pentru a fi înlocuite de cladiri funcționale, ruinele fostei industrii răscolesc prin incertitudinea de a nu fi nici natură, nici civilizație. Pentru majoritatea celor care străbat drumul dinspre Gara Băneasa înspre șoseaua Poligrafiei, prin spatele Casei Presei Libere, clădirile din spatele Liceului Paciurea sunt doar încă o astfel de ruină.
Dacă în trecut se puteau executa lucrări, după prototipurile artiștilor, acoperind circa 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn ), până în urmă cu 4 ani Combinatul Fondului Plastic își  restrânsese activitatea doar  la producția de culori pentru pictură.

În 2011, din cauza crizei de spațiu destinat atelierelor de artiști, dar și a celor de expunere pentru arta contemporană, hala și anexele decăzute ale Combinatului au fost propuse ca spațiu alternativ celor clasice. Văzut inițial ca un loc anost, incert și incomod prin arhitectură și poziționare urbană, treptat i s-au descoperit calitățile profunde și valorificabile cultural.
Spațiul generos pentru ateliere, halele înalte pretabile lucrărilor de mari dimensiuni, patina istoriei recente, suprafața întinsă a curții (tot complexul se întinde pe 17.040 mp), liniștea ce înconjoară totul , dar și proximitatea orașului (sunt doar 12 minute de mers la pas până la Casa Presei Libere) sunt condiții favorabile pentru a transforma Combinatul dintr-un spațiu al exilului într-o enclavă artistică, plină de forfotă creativă.
Treptat, halele s-au transformat în răspuns la nevoia de spațiu unitar și complex capabil să  găzduiască expoziții eveniment, de dimensiuni ample care să poată oferi o vizibilitate mai accentuată vieții artistice bucureștene. Totodată, reconversia unei clădiri industriale într-un spațiu cultural capătă și o dimensiune ecologică, atât de necesară orașului. Reconstrucția pornită de la ceva dat, dincolo de asumarea istoriei recente,  înseamnă și mai puține deșeuri prin reciclarea materialelor. Poziționarea geografică a Combinatului nu face decât să sprijine direcțiile noii culturi urbane care susține culturalizarea întregului spațiu locuit, nu doar al unui centru privilegiat. 

Momentan, deși există un plan amplu de transformare a spațiului într-un “mall cultural” cu spații pentru ateliere, galerii, săli de conferință, concerte și alte evenimente culturale, Combinatul vibrează doar prin expozițiile din fosta Hală a Tipografiei și mai ales prin prezența atelierelor de artiști. Pentru vizitator, contactul direct cu artistul și mai ales cu mediul în care acesta creează este în sine o experiență excepțională. Nefiind constrânsă de formalitatea unui muzeu sau a unei galerii clasice, întâlnind materia brută și naturalețea atelierului, percepția asupra artei nu poate decât să devină mai profundă.Evenimentul din 10 octombrie se vrea a fi un preview a ceea ce ar putea fi Combinatul Fondului Plastic: un loc al activităților multidisciplinare, deschis publicului, cu spații de creație vizitabile și potențiator pentru dezbateri și soluții cu miză culturală. Pornit de la ideea de “expunere prin utilizare”  a spațiilor neglijate, evenimentul CRUD/veDJetal a devenit, în mod organic, mult mai complex.  Prin multiplicarea activităților (expoziții, ateliere deschise, vizionări de filme, petrecere nocturnă etc.) și prin durata extinsă încercăm să facem vizibile și auzite cât mai multe dintre percepțiile asupra locului ocupat temporar. Totul fără a pierde din caracterul lejer al unei întâlniri de weekend.

https://www.facebook.com/events/1052790784732922/

(photo credits: Roland Bosma)

BILETE:

Online: tomtix.ro/6099
Tipărite la Atelier FROG (Costache Negri, 18A)

***
20 lei early bird tickets (până pe 30 sep)
30 lei avans (până pe 10 oct)
40 lei (pe 10 oct, după 00:00)
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu