vineri, 7 februarie 2014

Tarte vs. Torte

De câteva luni încercăm, la început cu timiditate, apoi cu oarecare dârzenie, să găsim acel tort suprem. Tortul minunat de ciocolată, cu trei straturi, cu blaturi siropoase cu cafea, textură catifelată, cremă fină, eventual fructe exotice.

Problema vine din cum nu trebuie să fie acest tort. Adica să nu fie prea dulce, să nu aibă cremă de amandină, fără nuci kranz, fără mascotă, șarlotă, diplomat și alte creme de cofetărie.... fără să te îngrețoșeze instantaneu. Fără trandafiri, frunze și alte elemente botanice din marțipan sau zahăr. 

Lucrurile nu sunt simple deloc. Sunt sigură că tortul de ciocolată FROG este undeva acolo și ne așteaptă. Pe parcurs însă, am consolidat relația deja fabuloasă cu tartele. După fiecare încercare de găsire a tortului suprem, revenim puțin la prima iubire - tartele - și descoperim ceva îmbietor. La meciul tarte vs. torte (en francais, mon amour), tartele caștigă zdrobitor. Deocamdată. 

Ultima iubire: Tartă cu cremă de vanilie, pere caramelizate, zahăr brun și alune de pădure.



Rețeta pentru crusta de tartă (rețetă clasică, bună la toate tartele dulci)

  • 180g făină
  • 40g zahăr pudră
  • 100g unt rece, tăiat cuburi
  • un gălbenuș de ou
  • o lingură de suc de portocale foarte rece (sau apă, dacă ești ok cu o crustă mediocră)
  • coajă de portocală sau lămâie (opțional, pui coajă doar daca vrei să iasă o crustă minunată)
  • Mâini reci - nu glumesc.


Amesteci făina cu zahărul, un praf de sare și untul tăiat cuburi. Cu vârfurile degetelor fărâmițezi untul si amesteci cu făina până iese ca un nisip. Etapa asta durează maxim 2-3 minute. Dacă ai mâinile calde sau untul este cald, atunci acesta (untul) se va topi, și îți va ieși o cocă în loc de nisip.

Dacă ai food processor folosește-l cu încredere, te înlocuiește de minune.

Când totul a devenit ca un nisip, adaugi oul și sucul de portocale și amesteci cu mâna (sau tot la food processor dacă ai fost înlocuit/ă) până se formează coca. Trebuie să fie tare, aproape prea uscată. E ok, pune-o la frigider în folie de plastic și las-o o oră. După aceea se va întinde mult mai ușor.

Ca să întinzi coca ușor, pune dedesubt și deasupra folie de plastic. Adică așa: folie de plastic pe masă, deasupra coca (într-o formă cât mai sferică) și peste cocă încă o folie de plastic. Când întinzi coca cu sucitorul practic vei atinge folia de plastic.
Măsori tava și întinzi coca cât de mare poți, astfel încât să depășească marginile tăvii.

Ridici folia de plastic de deasupra și așezi coca în tavă folosindu-te de folia care a rămas dedesubt, folie care trebuie să ajungă deasupra (evident, nu vei coace plasticul). Desprinzi și folia care acum este deasupra și faci retușuri la cocă: o peticești pe unde trebuie și o presezi de tavă.

Ca să ai o tartă perfectă la margini, treci cu sucitorul peste partea de sus a tăvii și coca în exces se va tăia.

Acum pui tava (cu cocă) la congelator și o vei coace folosind metoda blind baking, Adică vei coace doar crusta, fără umplutură. Pui hârtie de copt sau folie de aluminiu în tava în care e crusta, și peste hârtie pui ceva greu: boabe de orez, fasole, grâu. Ai grijă ca marginile tartei sa fie acoperite de hârtia de copt, în felul ăsta nu se vor arde.
Rolul acelor boabe grele peste cocă este foarte important, o țin plată. Dacă o vei pune la cuptor fără nimic deasupra, e posibil să facă niște mega-gâlme :-) pe care te vei chinui foarte tare să le culci.
La 180 grade, 10 minute. Apoi scoți tarta, ridici hârtia cu boabe și lași să se răcească. Dacă coca e în continuare foarte moale la mijloc, mai pune-o la cuptor câteva minute.

Ai făcut partea cea mai grea! Acum poți umple tarta cu ce vrei tu.


Aici este rețeta pentru crème pâtissière, cremă fină de vanilie, perfectă pentru tarte cu fructe proaspete.

  • 115 g zahăr (sau mai puțin dacă nu te omori după deserturi foarte dulci)
  • 2 ouă și încă un gălbenuș în plus
  • 2 linguri făină de porumb
  • 235 ml lapte 3,5% grăsime
  • 120 ml frișcă lichidă, smântână pentru frișcă sau smântână de gătit 
  • esență de vanilie Bourbon (din aceea cu bobițe)

Amesteci zahărul, ouăle și făina până se omogenizează într-o pastă groasă.
Fierbi laptele și smântâna la foc mic, într-o oală cu fund dublu, în care lucrurile nu se lipesc de obicei. E foarte importantă oala, iar dacă nu ai una bună, improvizeaza neapărat un bain-marie. Când încep să fiarbă, iei laptele de pe foc și îl adaugi ușor peste crema cu ou, amestecând continuu.
Apoi pui totul la fiert din nou, la foc foarte mic (sau bain-marie), amestecând. Va dura câteva minute până începe să se închege, dar când o va face, procesul va fi foarte rapid, așa că nu scăpa crema din ochi :)
Când e groasă și nu cade din lingură, iei totul de pe foc, pui vanilia (vanilia nu se fierbe) și acoperi cu o folie de plastic (nu face crustă). Se lasă la răcit câteva ore.

Enjoy!

Un comentariu:

  1. Asta e reteta pe care o folosesc si eu! Iubesc aroma subtila de la portocale..never use water! :D

    RăspundețiȘtergere