Uneori, suntem
întrebate care sunt reţetele pe care le folosim pentru produsele FROG. Automat,
instinctul de apărare îmi spune că reţetele sunt nişte secrete ştiute numai de
noi, care nu ar trebui divulgate nimănui, niciodată. Apoi, fetele încep sa râdă.
Chiar dacă vom începe să dictăm reţetele, şansele ca din ele sa iasă aceleaşi
minuni sunt aproape inexistente. Şi pe
bună dreptate, pentru că dincolo de ingrediente, este vorba de o adevărată
alchimie care se petrece la noi in Atelier. (nu laborator, da?)
După lungi
suspine, săptămâna trecută m-am bucurat de ‘rasfăţ,
relaxare şi călătorie’, sună cunoscut?
Rasfăţul a venit în porţii
mai mari sau mai mici, pe zile, sub formă de oale aburinde, amestec de culori,
texturi şi arome ameţitoare.
Evident, relaxarea a fost ceva mai inedită, aşa
cum ne place nouă să facem toate lucrurile, şi s-a metamorfozat în pregătiri
pentru târg, smuls de buruieni, un pic de project management, cărat mulţi saci
cu gunoi, adică un soi de ‘Let’s do it, Romania’ adaptat la ograda noastră (ca
să fim totuşi în ton cu evenimentul de pe 28 septembrie) şi în final, curăţenie
generală la noi în bucătărie în urma dezastrelor provocate de diversi ingineri
pe şantier.
Cât despre călătorie, ne-am plimbat papilele
gustative prin Italia şi le-am trimis şi într-o mică expediţie în India. Acum,
că ma gândesc, dacă faceam şi o scurtă incursiune gastronomică în Indonezia, aş
fi zis că ‘Eat, Pray, Love’ a devenit în sfârsit realitate (dar ce realitate e
asta, fără Javier Bardem? :) ).
Ce am descoperit,
de fapt, este cum arată Atelierul nostru atunci când se prepară mâncarea asta atât
de bună, iar când spun ‘atât de bună’, scenariul pe care îl am în cap este următorul:
Fundal sonor:
Concert de oale şi
tigăi, aşezate la locul lor, pe ochiurile încinse ale aragazului, sfârâind, şuierând
şi bolborosind la unison; pe masă, sunet de cuţite care toacă în ritm exact de metronom;
în aer, zgomot de mixer/blender şi amestecat energic cu teluri şi linguri în
castroane.
Decor:
Oalele, tigăile,
cuţitele, blender-ul şi castroanele de mai sus. Mese dichisite, cu urme de
făină şi tăvi, puzderie de roşii cherry, pătrunjel, ciuperci, lămâie şi alte
ingrediente. Pe fundal, cuptor cu microunde, frigidere, cuptor şi chiuvetă. Aproape
insesizabilă, o siluetă de bucătăreasă în mişcare.
Lumini:
Pâlpâit de
flăcări, lămpi, neoane şi leduri de la aparatura electrocasnică, ocazional de
vreun scurtcircuit.
Pentru efecte
4/5/6D, un adaos oflactiv de miresme: combinaţie de scorţişoară, ghimbir, coajă
de lămâie şi portocală; amestec îndrăzneţ de curry, coriandru, cimbru; un pic
de unt topit şi usturoi, după gust – pardon, miros.
Personaje:
Bucătăreasa în
mişcare, aproape imperceptibilă.
EU – dând ture
între masă-aragaz-chiuvetă şi retur, cu ochii cât nişte mini-quiche, cu nasul
în toate oalele, înfulecand pe furiş rosii, măsline, mango şi orice altceva mai
poate fi consumat pe loc, chiar şi negătit încă.
Ceilalţi - tăvălindu-se
şi ei de foame şi de poftă, în timp ce mai repară un zid sau mai verifică un
site.
După aceste lungi
scene de chin, finalul este însă unul fericit întotdeauna. Şi pentru că noi
suntem broaşte fandosite, nicio masă fară faţă de masă, lumânări şi o sticlă de
vin :)
Bon appétit!
*din
experimentele reuşite făcute pe noi, menţionăm: bruschete cu roşii, mâncare
indiană (curry, creveţi în sos cu lapte de cocos), pizza FROG, supă cremă de
roşii, tagliatelle cu roşii cherry, ardei şi anchois, brownie şi carrot cake.
a.m.
Ale ... Îmi place la nebunie cum scrii. Și pozele mă dau gata. Mi-e foame (C.R. - colega aerienelor :P)
RăspundețiȘtergere