luni, 30 septembrie 2013

Food, mon amour



Uneori, suntem întrebate care sunt reţetele pe care le folosim pentru produsele FROG. Automat, instinctul de apărare îmi spune că reţetele sunt nişte secrete ştiute numai de noi, care nu ar trebui divulgate nimănui, niciodată. Apoi, fetele încep sa râdă. Chiar dacă vom începe să dictăm reţetele, şansele ca din ele sa iasă aceleaşi minuni sunt aproape inexistente.  Şi pe bună dreptate, pentru că dincolo de ingrediente, este vorba de o adevărată alchimie care se petrece la noi in Atelier. (nu laborator, da?)

După lungi suspine, săptămâna trecută m-am bucurat de ‘rasfăţ, relaxare şi călătorie’, sună cunoscut?

Rasfăţul a venit în porţii mai mari sau mai mici, pe zile, sub formă de oale aburinde, amestec de culori, texturi şi arome ameţitoare.

Evident, relaxarea a fost ceva mai inedită, aşa cum ne place nouă să facem toate lucrurile, şi s-a metamorfozat în pregătiri pentru târg, smuls de buruieni, un pic de project management, cărat mulţi saci cu gunoi, adică un soi de ‘Let’s do it, Romania’ adaptat la ograda noastră (ca să fim totuşi în ton cu evenimentul de pe 28 septembrie) şi în final, curăţenie generală la noi în bucătărie în urma dezastrelor provocate de diversi ingineri pe şantier.

Cât despre călătorie, ne-am plimbat papilele gustative prin Italia şi le-am trimis şi într-o mică expediţie în India. Acum, că ma gândesc, dacă faceam şi o scurtă incursiune gastronomică în Indonezia, aş fi zis că ‘Eat, Pray, Love’ a devenit în sfârsit realitate (dar ce realitate e asta, fără Javier Bardem? :) ).

Ce am descoperit, de fapt, este cum arată Atelierul nostru atunci când se prepară mâncarea asta atât de bună, iar când spun ‘atât de bună’, scenariul pe care îl am în cap este următorul: 

Fundal sonor:
Concert de oale şi tigăi, aşezate la locul lor, pe ochiurile încinse ale aragazului, sfârâind, şuierând şi bolborosind la unison; pe masă, sunet de cuţite care toacă în ritm exact de metronom; în aer, zgomot de mixer/blender şi amestecat energic cu teluri şi linguri în castroane.

Decor:
Oalele, tigăile, cuţitele, blender-ul şi castroanele de mai sus. Mese dichisite, cu urme de făină şi tăvi, puzderie de roşii cherry, pătrunjel, ciuperci, lămâie şi alte ingrediente. Pe fundal, cuptor cu microunde, frigidere, cuptor şi chiuvetă. Aproape insesizabilă, o siluetă de bucătăreasă în mişcare.

Lumini:
Pâlpâit de flăcări, lămpi, neoane şi leduri de la aparatura electrocasnică, ocazional de vreun scurtcircuit.
Pentru efecte 4/5/6D, un adaos oflactiv de miresme: combinaţie de scorţişoară, ghimbir, coajă de lămâie şi portocală; amestec îndrăzneţ de curry, coriandru, cimbru; un pic de unt topit şi usturoi, după gust – pardon, miros.

Personaje:
Bucătăreasa în mişcare, aproape imperceptibilă.

EU – dând ture între masă-aragaz-chiuvetă şi retur, cu ochii cât nişte mini-quiche, cu nasul în toate oalele, înfulecand pe furiş rosii, măsline, mango şi orice altceva mai poate fi consumat pe loc, chiar şi negătit încă.
Ceilalţi - tăvălindu-se şi ei de foame şi de poftă, în timp ce mai repară un zid sau mai verifică un site.

După aceste lungi scene de chin, finalul este însă unul fericit întotdeauna. Şi pentru că noi suntem broaşte fandosite, nicio masă fară faţă de masă, lumânări şi o sticlă de vin :)

Bon appétit!

*din experimentele reuşite făcute pe noi, menţionăm: bruschete cu roşii, mâncare indiană (curry, creveţi în sos cu lapte de cocos), pizza FROG, supă cremă de roşii, tagliatelle cu roşii cherry, ardei şi anchois, brownie şi carrot cake.

a.m.






 




Un comentariu:

  1. Ale ... Îmi place la nebunie cum scrii. Și pozele mă dau gata. Mi-e foame (C.R. - colega aerienelor :P)

    RăspundețiȘtergere