duminică, 8 septembrie 2013

Ștrudel cu mere - alint de duminică

Am închis calculatorul preț de câteva ore. 
Afirmație cu însemnătate mare, în condițiile în care trebuie sa stabilim meniuri, să finalizăm rețete, să găsim furnizori, să terminăm odată flyerele pentru a le da la printare și multe altele. Și în condițiile în care chiar am senzația că țara arde, presa tace sau vorbește aiurea etc.  

În urma unui scurt consiliu de familie am ajuns la concluzia ca mărul din curte a depășit perioada de grație și, spre binele tuturor, oameni și mere, trebuie cules.



Ștrudelul este ceva atât de simplu, încât se poate face oricum, cu orice tip de cocă și orice mere. Bineînțeles că există rigori gastronomice în funcție de tradiție, de țară și de patiser.

Dar eu duminica după-amiaza nu am nici o rigoare de acest gen. Familia mea mănâncă ORICE, fără nici o exagerare, chair orice! De la slănină (brrr!) la caviar. Cu cât mai fin, cu atât mai bine, dar chiar nu e o necesitate :-)




Nu vă scriu rețeta pentru că se găsesc zeci, toate foarte bune.

Dar vă spun trei secrete pentru cel mai bun ștrudel:

1. MERELE. Se taie cuburi, nu se rad. Se pune vanilie (preferabil făcută din păstaie si vodkă), suc de lămâie și foarte puțin zahăr și se gătesc puțin pe aragaz până se înmoaie și devin aurii. În nici un caz nu se pune pesmet.

2. UNTUL este secretul tuturor rețetelor divine. Peste ștrudel, înainte de a se pune la cuptor (190 grade), se presară cuburi mici de unt.

3. ÎNVELIREA. Foaia de aluat se împarte în trei fâșii egale (fă un semn ușor cu cuțitul). Pe cea din mijloc se pun merele gătite, după ce s-au răcit. Fâșiile rămase se taie în multe fâșiuțe oblice și simetrice (dar nu se taie de tot, trebuie să rămână prinse de bucata pe care stau merele). Cu acestea se învelesc merele, alternând dreapta cu stânga. Trebuie să iasă o împletitură drăguță.


Bun.


"Fâșie" este un cuvânt pe care nu cred să-l fi folosit mai mult de 10 ori, diminutivul fiind chiar simpatic (spre deosebire de folosirea generala a diminutivelor, treabă pe care aș amenda-o)


c.t.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu